Legatura intre alimentatie si sanitate

O alimentatie buna este esentiala pentru a fi sanatos pe toata durata vietii. O dieta sanatoasa ii ajuta pe copii sa creasca si sa se dezvolte corect si le reduce riscul de boli cronice, inclusiv obezitate. Adultii care consuma o dieta sanatoasa traiesc mai mult si au un risc mai mic de obezitate, boli de inima, diabet de tip 2 si anumite tipuri de cancer.

 

O alimentatie sanatoasa poate ajuta persoanele cu boli cronice sa gestioneze aceste afectiuni si sa previna complicatiile. Majoritatea oamenilor, din pacate, nu au o dieta sanatoasa.

Un stil de viata sanatos poate avea beneficii atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Pe termen lung, adoptarea unei diete echilibrate, practicarea cu regularitate a exercitiilor fizice si mentinerea unei greutati normale pot adauga ani vietii si pot reduce riscul aparitiei anumitor boli, cum ar fi cancerul, diabetul, bolile cardiovasculare, osteoporoza si obezitatea. Pe termen scurt, adoptarea principiilor unui stil de viata sanatos va poate face sa aratati in forma permanent, va da energie si va ajuta la mentinerea unei greutati normale.

 

Impactul alimentatiei asupra sanatatii mintale

 • Dieta influenteaza numeroase aspecte ale sanatatii, inclusiv greutatea, performanta atletica si riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inima si diabetul de tip 2. Potrivit unor cercetari, poate afecta si sanatatea mintala.
 • De asemenea, mai multe studii observationale au aratat o legatura intre calitatea generala a dietei si riscul de depresie.
 • De exemplu, o comparatie a 21 de studii din 10 tari a constatat ca un model dietetic sanatos – caracterizat prin aporturi mari de fructe, legume, cereale integrale, ulei de masline, peste, lactate cu continut scazut de grasimi si antioxidanti, precum si aporturi reduse de alimente de origine animala – a fost asociat cu un risc redus de depresie.
 • De partea cealalta, un regim alimentar ce implica un aport ridicat de carne rosie si procesata, cereale rafinate, dulciuri, produse lactate bogate in grasimi, unt si cartofi, precum si un aport scazut de fructe si legume – a fost legata de o crestere semnificativa risc de depresie.
 • Un studio recent privind adultii cu varsta peste 50 de ani a gasit o legatura intre nivelurile mai ridicate de anxietate si dietele bogate in grasimi saturate si zaharurile adaugate.
 • Interesant este faptul ca cercetatorii au observat descoperiri similare la copii si adolescenti.

 

Scurt ghid pentru o alimentatie mai sanatoasa

 • O dieta sanatoasa ajuta la protejarea impotriva malnutritiei sub toate formele sale, precum si a bolilor netransmisibile, cum ar fi diabet, boli de inima, accident vascular cerebral si cancer.
 • Practicile dietetice sanatoase incep devreme in viata – alaptarea favorizeaza o crestere sanatoasa si imbunatateste dezvoltarea cognitiva si poate avea beneficii pe termen lung pentru sanatate, cum ar fi reducerea riscului de a deveni supraponderal sau obez si a dezvolta boli netransmisibile mai tarziu in viata.
 • Aportul de energie (calorii) ar trebui sa fie in echilibru cu consumul de energie. Pentru a evita cresterea greutatii nesanatoase, grasimea totala nu trebuie sa depaseasca 30% din aportul total de energie. Aportul de grasimi saturate ar trebui sa fie mai mic de 10% din aportul total de energie, iar aportul de grasimi trans mai putin de 1% din aportul total de energie, cu o schimbare a consumului de grasimi de la grasimi saturate si grasimi trans la grasimi nesaturate.
 • Limitarea aportului de zaharuri la mai putin de 10% din aportul total de energie  face parte dintr-o dieta sanatoasa. O reducere suplimentara la mai putin de 5% din aportul total de energie este sugerata pentru beneficii suplimentare pentru sanatate.
 • Mentinerea aportului de sare la mai putin de 5 g pe zi (echivalent cu aportul de sodiu mai mic de 2 g pe zi) ajuta la prevenirea hipertensiunii si reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral la populatia adulta.

 

Alimentele pe care e bine să le includem în viața de zi cu zi

 • Proteinele nu trebuie să lipsească ​​în toate mesele pentru a furniza creierului un aport suficient și continuu de triptofan, un aminoacid care poate influența starea de spirit.
 • Consumați o mare varietate de alimente cu scopul de a vă asigura că obțineți toți micronutrienții de care are nevoie corpul (inclusiv creierul). Includeți, de exemplu, carnea roșie și peștele (surse bune de vitamina B12 în legătură cu starea de spirit).
 • Mențineți-vă greutatea normală. Depresia afectează diferite persoane în moduri diferite. Unii oameni își pierd interesul pentru mâncare sau nu pot deloc să mănânce, așa că slăbesc. Alții consideră că mănâncă mai mult și se îngrașă atunci când sunt nemulțumiți. Atât pierderea excesivă în greutate, cât și creșterea excesivă vă pot agrava starea de spirit și ar trebui evitate. Pierderea în greutate și lipsa unei alimentații adecvate vor priva creierul de glucoză și alți nutrienți ce controlează temperamentul.
 • Beți suficientă apă și consumați suficiente alimente cu conținut ridicat de apă pentru a evita observarea efectelor preliminare ale unei ușoare deshidratări.
 • Limitați consumul de alcool, are efect depresiv asupra creierului și vă poate duce către o stare de spirit foarte proastă.
 • Practicați regulat un exercițiu pentru a elibera endorfinele, adică substanțele chimice din creier ce ne ajută să ne relaxăm și să ne simțim fericiți.

 

In concluzie, singura cale prin care putem asigura aportul unei multitudini de nutrienti pentru a asigura o stare buna de sanatate si functionare a organismului, este sa consumam o larga varietate de alimente sanatoase.

Sa aveti in vedere ca organismul nostru consuma tot ceea ce ii dam si ceea ce ii dam determina buna sau defectuoasa functionare a lui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *