Alergiile alimentare

Alergiile alimentare afecteaza intre 6 si 8% dintre copiii cu varste sub trei ani si aproape 5% dintre adulti, iar numarul cazurilor este in continua crestere.

Desi sunt frecvent confundate cu intolerantele alimentare, alergiile alimentare sunt diferite, intolerantele alimentare fiind mai putin grave.

In cazul unei alergii alimentare, organismul reactioneaza exagerat la anumite proteine dintr-un aliment si elibereaza substante chimice numite histamine, care cauzeaza inflamatie.

Alergia alimentara reprezinta o reactie a sistemului imunitar care apare la scurt timp dupa ce persoana a mancat un anumit aliment. Chiar si o cantitate foarte mica din acel aliment care cauzeaza alergia poate declansa semne si simptome cum ar fi: problemele digestive, urticarie sau edemul (umflarea) cailor respiratorii.

Simptomele alergiilor alimentare sunt cele mai frecvente in cazul bebelusilor si copiilor, insa ele pot sa apara la orice varsta. Poti chiar sa dezvolti o alergie alimentara la unele alimente pe care le-ai consumat ani de zile, fara probleme.

O alergie alimentara are loc atunci cand sistemul imunitar reactioneaza in mod eronat, exagerand aceasta reactie pe care o are la un anumit aliment sau la o anumita substanta dintr-un aliment, identificand alimentul ca pe un pericol si declansand, astfel, un raspuns menit sa protejeze organismul.

Simptomele unei alergii alimentare pot varia, de la unele usoare, pana la reactii severe. Doar pentru ca o reactie initiala cauzeaza putine probleme, asta nu inseamna ca toate reactiile alergice la alimente vor fi similare.

Cea mai grava reactie alergica este anafilaxia, o reactie alergica globala, care ameninta intregul corp si care poate sa iti afecteze respiratia, poate sa cauzeze o scadere brusca a tensiunii arteriale si poate afecta si ritmul cardiac. Anafilaxia poate sa apara in decurs de cateva minute de expunere la un factor declansator dintr-un aliment. Ea poate fi fatala si de aceea trebuie tratata cat mai prompt cu o injectie cu epinefrina (adrenalina).

Care sunt factorii care determina alergiile alimentare

Principalii alergeni alimentari sunt reprezentati de anumite proteine ale laptelui si produselor derivate ale acestuia, fructe (capsuni, fructe de padure, kiwi, avocado), peste (fructe de mare) care determina reactii alergice de tip imediat sau tardiv.

Exista o “cross” reactivitate intre alergenii de tip alimentar si cei nealimentari astfel ca in anumite situatii se poate produce o sensibilizare antigenica anterioara ingestiei proteinei alergene (pacientii cu alergii la fructe si legume pot fi sensibilizati prin expunere anterioara la polen, iar cei cu alergie la arahide prin aplicarea tegumentara de topice care contin ulei de arahide). La anumiti pacienti expunerea la praful de latex se asociaza cu alergie alimentara la banane, avocado sau kiwi.

 

Sugarii si copii mici prezinta in general alergie la proteinele din lapte, grau, soia, arahide si oua in timp ce copii de varsta mai mare si adultii pot manifesta alergii alimentare la nuci si fructe de mare.

 

Teste pentru depistarea alergiilor alimentare

Alergiile sunt detectate prin teste de sange sau teste cutanate care verifica daca exista in organism anticorpii specifici alimentelor – Imunoglobulinele E (IgE):

Testele cutanate ofera rezultate in aproximativ 20 de minute. Un lichid care contine o cantitate mica de alergen alimentar este plasat pe antebrat. Pielea este intepata cu un ac mic, steril, care permite lichidului sa se scurga sub piele. Ulterior se asteapta raspunsul organismului la alergenul respectiv. Testul nu este dureros, dar poate fi inconfortabil.

Testele de sange sunt mai putin exacte decat testele cutanate. Acestea masoara cantitatea de anticorpi IgE in sange, iar rezultatele sunt disponibile in aproximativ o saptamana.

In laboratoarele din cadrul Retelei Private de Sanatate REGINA MARIA, se pot efectua urmatoarele teste alergologice din sange, pentru depistarea alergiilor:

Panel alergeni alimentari – sunt testati 20 de alergeni, printre care: alune, arahide, migdale, lapte, albus si galbenus de ou, caseina, cartof, telina, morcov, rosie, cod, crab, gluten (faina de grau, secara), susan, soia, kiwi, piersica, mar

Diagnosticul de boala alergica este stabilit de medicul alergolog numai in prezenta simptomelor caracteristice induse de alergenul cu rezultat pozitiv la testare. In cazul in care simptomele lipsesc, iar testul este pozitiv, vorbim despre atopie, adica predispozitie alergica.

Cum se manifesta alergiile alimentare

Simptomatologia imbraca forme variate: manifestari orale, gastrointestinale, cutanate, cardiovasculare, sistemice.

  • Manifestarile orale constau in senzatia de parestezie (amorteala, furnicatura), prurit (mancarime), tumefierea (umflarea) buzelor si a limbii dupa consumul unor alimente crude (fructe, legume)
  • Manifestarile gastrointestinale sunt reprezentate de senzatia de balonare, crampe abdominale, greata, varsaturi, diaree. Acestea apar relativ precoce: la 30 minute – 2 ore de la ingestia alimentului alergizant. Nu este exclusa nici aparitia semi-tardiva si tardiva: de la 4-6 ore pana la 2-4 zile, ceea ce face ca diagnosticarea sa fie stabilita cu dificultate.
  • Manifestarile cutanate produse de alergeni sunt: urticarie, prurit, rash (eruptie cutanata), accentuarea dermatitei atopice. De asemenea, sunt descrise forme de dermatita de contact la vegetale produse in timpul manipularii si decojirii legumelor (telina, cartof, hrean).
  • Manifestarile respiratorii sunt variate: de la cele nazale (rinoree si stranut) pana la edem glotic sever, wheezing (suierat in respiratie).
  • Manifestarile cardiovasculare sunt reprezentate de hipotensiune, palpitatii, tahiaritimii.
  • Manifestarile sistemice sunt reprezentate de socul anafilactic: senzatie de slabiciune, ameteli, cefalee, zgomote auriculare, tulburari de vedere cauzate de hipotensiunea arteriala, care pot evolua pana la colaps vascular.

Cum se stabileste diagnosticul de alergie alimentara

Medicul va evalua simptomele resimtite la ingerarea anumitor alimente, istoricul familial de alergii, va efectua o examinare fizica si, nu in ultimul rand, va recomanda teste alergologice specifice.

Testul cel mai folosit cuprinde identificarea IgE specific fata de un aliment presupus cauzator de simptome. Se mai poate indica si test alergologic cutanat, care poate fi insa influentat de diferite tratamente.

 

Cum se trateaza alergia alimentara

Cel mai eficienta metoda este evitarea alimentelor implicate. Se pot indica si medicamente antihistaminice, in functie de severitatea acuzelor. Pacientii care au avut in antecedente reactii alergice severe pot fi sfatuiti de medicul curant sa aiba asupra lor medicatie care poate fi administrata in caz de urgenta (antihistaminice, injectii cu epinefrina).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *